Rekapitulace roku 2011...

31.12.2011 15:02

Rok 2011 utekl rychlostí blesku a tak jsem si připravil rekapitulaci tohoto sice na koncerty né moc bohatého, ale ohledně setlistů velmi zajímavého roku.

Metallica zahájila rok koncertem Big Four v kalifornském Indiu. Tento koncert nebyl setlistem nijak zajímavý, snad kromě písně "Am I Evil?", kterou společně s Metallikou zahrály skupiny Slayer, Megadeth a Anthrax. Poté se na stránce Metallica.com objevila informace o nahrávání nového alba s Lou Reedem, které bylo mnoha fanoušky již předem odsouzeno. Zanedlouho na to byl doplněn kompletní seznam koncertů Metalliky v Evropě, kde bylo dost příležitostí jet na ni i z Česka a Slovenska. Například německý Gelsenkichen, švédský Gothenburg, který byl mimo jiné i zaznamenáván švédskou televizí, italské Milano, britský Sonisphere festival v Stevenage,anebo francouzské Amneville. Na všechny tyto koncerty nasadila Metallica speciální setlist, kdy bylo vyjímečně za začátku "Seek & Destroy" a na konci "Creeping Death". Drtivá většina si tento setlist pochvalovala, že je to konečně změna, že Metallica ví, že Evropani tuto změnu potřebovali. Turné pokračovalo zastávkou v kanadském Halifaxu a Quebecku, kde měla Metallica již obvyklý setlist. Posléze následoval poněkud komorní koncert v Moscone Centre v San Francisku, na "párty" Kirkova souseda. Následoval koncert v Yankee Stadium v New Yorku s Big Four a potom koncert na notoricky známém festivalu Rock in Rio v Riu de Janeiru. 31.10. vyšlo po celém světě kontroverzní album Lulu, což je spojení Lou Reeda a Metalliky. Toto album má spoustu odpůrců, kteří nejsou schopni příjmout fakt, že to není Metallica a Lou Reed, ale Lou Reed s kapelou, která mu dělá, jednoduše řečeno, doprovodnou kapelu. Měsíc po Riu Metallica poprvé navštívila Spojené Arabské Emiráty a Indii, kde odehráli dohromady 2 koncerty z původních 3. Jelikož na koncertě v Dillí na F1 Rocks došlo k výtržnostem fanoušků z důvodu odložení koncertu pořadatelem. Avšak následující den Metallica koncertovala v indickém Bangalore a tam vše proběhlo tak, jak má. Po SAE a Indii následovaly poslední, avšak velmi významné koncerty v San Francisku k oslavě 30. letého výročí od vzniku Metalliky. Na těchto koncertech zazněly premiéry skladeb, bylo zde hodně zajímavých hostů a jedna velká zvláštnost - celé se to odehrálo v klubu pro necelé 2 tisíce lidí.

Pod tímto odkazem je ještě malá statistika, shrnutí minulého roku.

Tímto krátkým článkem jsem se pokusil shrnout jeden celý rok, ačkoli by se to dalo popsat i na "trochu" více stránek. Tímto bych Vám chtěl popřát všechno nejlepší do nového roku 2012 a pořádně oslavte Silvestra!

Share